Ikke anonym sæddonor

 

Hvis man vil sikre seg at barnet kan få sædonorens identitet å vite en gang i fremtiden skal man velge en ikke-anonym sæddonor.

Barnene kan få de ikke -anonyme sæddonorenes identitet opplyst når de er 18 år hvis de kan dokumentere eller sannsynliggjøre at de er et resultat av behandling med donorsæd fra en bestemt ikke-anonym sæddonor. Det stilles ikke strenge krav til dokumentasjonen og i de tilfeller hvor man er i tvil vil identiteten bli utlevert til barnet. Sæddonoren har akseptert at de kan bli kontaktet av barnene.

Så hvis man ønsker at være sikker på at barnet kan få sæddonorens identitet å vite en gang skal man velge en ikke- anonym sæddonor.

Det ser ut til at spesielt enslige og par av samme kjønn har en preferanse for ikke-anonyme sæddonorer mens heteroseksuelle par en preferanse for anonyme donorer for å beskytte mannens integritet som far og dermed deres egen interesse som familie.

Men sånn er det ikke alltid. Noen heteroseksuelle par velger nettopp en ikke-anonym donor fordi de veldig gjerne vil fortelle barnet om dets tilblivelse og derfor gjerne vil sikre seg at det er mulighet for kontakt.

Omvendt velger mange enslige en anonym sæddonor fordi de planlegger å finne en partner senere som kanskje lettere kan innta farrollen og adoptere barnet hvis det ikke er for mye fokus på donorens eksistens.

Valget er veldig individuelt og veldg komplekst.

Kilde: Cryos International